»

Thứ tư, 26/02/2020, 02:09:26 AM (GMT+7)

VN banh mi shops praised by int’l media

(15:25:11 PM 14/07/2015)
(Tin Môi Trường) - Vietnamese banh mi sandwiches are regarded as one of the "super food" by foreign diners. The banh mi is a delicious and ever-varying combination of deli-style pork, pate and veggies (carrots, cilantro, cucumber, etc), stuffed into a soft and crunchy French baguette.

Regional variations in Vietnam involve adding head cheese, pork sausage and various other vegetables.

 

Here are four banh mi shops praised by experts and the international media.

 

Banh mi shop on Pho Hue Street, Hanoi


This is a family run shop run since 1974. It has a reputation for closing whenever the cooks run out of ingredients.

 

The ingredients are pork deli meat, fatty char siu pork, pork floss, creamy pate, Chinese 5 spice and, curiously, butter.  The sandwich maker finishes it off by pouring pork-chili gravy inside.

 

Banh mi of the shop at 118A Hue Street was praised by BBC correspondent David Farley as "the best sandwich in the world".

 

According to David Farley, he tried 15 banh mi at different stores within two weeks in Vietnam. Finally, he wrote: “The banh mi sandwiches in Hanoi are much more one dimensional than other parts of the country. This Banh mi is radically different. But just as good as the sandwiches elsewhere. The crunch of bread was followed by an interplay of porky goodness with a slight kick of spice.  It’s more like a meat sandwich.”

 

“They don’t really like overly complex food in Hanoi, but so many things in here have a function: the pork floss soaks up the sauce, the pate adds moisture and the fact that the baguette is lightly toasted keeps it from getting soggy in this immense humidity,” he commented.

 

Banh mi Phuong in Hoi An, 2B Phan Chau Trinh


V[-]VN[-]banh[-]mi[-]shops[-]praised[-]by[-]int’l[-]media

 

“Banh mi Phuong in Hoi An” is the first result when you type the words "The best banh mi in Vietnam" on Google. This dish captivated the two celebrity chefs Anthony Bourdain (USA) and Cameron Stach (Canada).

 

After enjoying, Anthony Bourdain said "That's a symphony in a sandwich" while Cameron Stauch tried to learn to share all the secrets to make such delicious banh mi.

 

The menu board says “bread, pork, ham, pate but there is so much more: long slices of cucumber, fresh cilantro, pickled carrot and even juicy tomato slices. Phuong finishes it off with a flurry of sauces: a squirt of chili sauce and two different pork sauces, one from boiled pork and one from smoked pork.

 

The key to a good banh mi is, in fact, the bread. A bad baguette – a hard, crumbly log – will ruin an otherwise fine sandwich. Phuong’s bread, baked right next door, is ultra-soft, almost deflating when taking a bite, while also maintaining a crispy exterior.

 

Sidewalk banh mi in Nha Trang


V[-]VN[-]banh[-]mi[-]shops[-]praised[-]by[-]int’l[-]media


In 2013, Nha Trang sidewalk banh mi was selected by National Geographic magazine as one of the 11 best street foods in the world. In the article, it did not specify the address of the banh mi shop but includes only a photo of a typical banh mi shop in the city.

 

“Serving with a smile, a Vietnamese vendor taps a colonial legacy to create an irresistible street cuisine. Banh mi sandwiches, like these in Nha Trang, feature French baguettes filled with a tasty variety of meats and vegetables. They are eagerly consumed across Vietnam, especially for breakfast or lunch,” National Geographic wrote.

 

Sidewalk banh mi on Nguyen Trai Street, Saigon

 

Condé Nast Traveler, an American travel magazine, chose grilled bread and meat on the sidewalk of Nguyen Trai Street (District 1, Ho Chi Minh city) as one of the 12 most attractive street foods in the world.

 

Pha Le
Từ khóa liên quan: Vietnamese , banh mi, banh mi sandwich,

Gửi ý kiến bạn đọc về: VN banh mi shops praised by int’l media

* *
*
*
Chọn file
(File: .Zip - 2M)
(Tin Môi Trường hoan nghênh các ý kiến đóng góp của bạn đọc cho bài viết. Các thảo luận sẽ được xem xét trước khi đăng tải. Tin Môi Trường giữ quyền từ chối những lời lẽ xúc phạm cá nhân, tổ chức; lời lẽ trái thuần phong mỹ tục, vi phạm pháp luật. Bạn đọc thảo luận bằng tiếng Việt có dấu. Ý kiến không nhất thiết thể hiện quan điểm của Tin Môi Trường. Cám ơn sự đóng góp và hợp tác của các bạn)
  Chuẩn mực phát ngôn

Chuẩn mực phát ngôn

(Tin Môi Trường) - 'Lời nói chẳng mất tiền mua', 'Lời nói, đọi máu'... Càng học cao, càng giữ chức vụ quan trọng thì việc phát ngôn càng phải lịch lãm, chuẩn mực. Bởi lúc này, dù chỉ một lời cũng là đại diện cho bao con người, cho tổ chức và cho cả đất nước mình.

 10 điều cần biết về viêm phổi do nCoV

10 điều cần biết về viêm phổi do nCoV

(Tin Môi Trường) - Các câu hỏi như virus corona mới (nCoV) nguy hiểm mức nào, lây lan như thế nào, làm sao biết một người nhiễm bệnh... được Bộ Y tế giải thích dưới đây.

 FSC Công bố Bộ tiêu chuẩn Quốc gia về Quản lý rừng Việt Nam

FSC Công bố Bộ tiêu chuẩn Quốc gia về Quản lý rừng Việt Nam

(Tin Môi Trường) - FSC Việt Nam chính thức công bố Bộ tiêu chuẩn FSC Quốc gia cho Quản lý Rừng Việt Nam. Bộ tiêu chuẩn này là phiên bản được áp dụng ở Quốc gia của Bộ tiêu chuẩn FSC Quốc tế, hệ thống đã được công nhận là hệ thống chứng chỉ rừng đáng tin cậy nhất trên thế giới

 Cả nước có 3975 “Cây Di sản Việt Nam

Cả nước có 3975 “Cây Di sản Việt Nam

(Tin Môi Trường) - Cây di sản là những cây thân gỗ, đa phần là cây cổ thụ, có từ lâu đời và có giá trị lớn về văn hóa, giáo dục, lịch sử, xã hội, sinh thái, du lịch... được pháp luật cũng như cộng đồng công nhận và bảo vệ.